Gå videre til innhold
Norgesaktuell filmskaper og forfatter om post 9/11-Amerika

Pressemelding -

Norgesaktuell filmskaper og forfatter om post 9/11-Amerika

Ayad Akhtar er Norgesaktuell med sin første roman, Begynnelsen på et farvel. Akhtar er fra før kjent som dramatiker og skuespiller, og har vunnet flere priser for filmarbeidet sitt. Begynnelsen på et farvel er en viktig og aktuell roman om en muslimsk families kamp for tilhørighet i Amerika etter terrorangrepet i 2001. Romanen utkommer i 17 land.

Ayad Akhtar besøker Oslo 7.-9. mai. Mandag 7. mai kl. 18 møter Akhtar regissør og manusforfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen for en samtale i Cappelen Damms lokaler i Akergata. De to har mye felles, begge jobber med film og begge har skrevet sin første bok. De vil samtale om litteratur og om å befinne seg midt mellom to kulturer.
Kontakt forlaget for intervjuavtale.

«Det er fabelaktig godt gjort av Ayad Akhtar og den sterkeste debuten jeg har lest på år og dag»
Herman Willis, Morgenbladet

Ayad Akhtar, som er født i Amerika av pakistanske foreldre, har selv sagt om sin bok Begynnelsen på et farvel (American Dervish):
«Jeg ville skrive en bok som fikk leserne til å føle hvordan det var å vokse opp som muslim i Amerika. Jeg ville formidle skjønnheten, enkelheten og åndeligheten islam står for, men i en amerikansk sammenheng, i et språk folk skjønner. Og samtidig, som med så mange religioner, bringer islam med seg problematiske tradisjoner og holdninger. Det stod klart for meg at jeg ikke kunne skrive denne romanen uten også å sette lys på noen av disse smertefulle sidene ved livet som amerikansk muslim

Ayad Akthar (1970) er førstegenerasjon pakistanskamerikaner fra Milwaukee. Han har utdannet seg innen teater og film, gjort seg bemerket som dramatiker, og var medforfatter og spilte hovedrollen i filmen The War Within, som ble nominert til flere store priser og vist på filmfestivalen i Toronto. Begynnelsen på et farvel er hans første roman.

Om handlingen i Begynnelsen på et farvel:
Lenge før han så henne første gang var Hayat forhekset av Mina. Morens bestevenninne fra Pakistan er legendarisk i familien Shah. Hayat har hørt utallige historier om hvor vakker, klok og from Mina er. Og da han får høre at hun skal komme og bo hos dem i Amerika kan han nesten ikke tro sitt eget hell. Det Hayat ikke vet er at Mina må forlate Pakistan fordi mannen hun giftet seg med tre ganger har sagt ordene ‘Jeg skiller meg fra deg’. Det vil si: Han har ikke engang sagt dem til henne, de kommer pr brev mens hun ligger på sykehuset etter å ha født deres sønn. Hun skal få beholde sønnen til han er sju, da vil faren ha ham. Så Mina må bort, så langt unna hun kan komme. Hayats far er langt mindre entusiastisk enn sønnen ved tanken på Mina. Han er lege, og han vil leve så sekulært som mulig. Han vil ikke ha en from og ulykkelig kvinne til i huset. Allerede føler han seg presset til å holde mer på gamle skikker enn han egentlig ønsker. Hayats mor vil ikke integreres i det amerikanske samfunnet, men holder krampaktig fast ved det hun kjenner, tradisjonene fra et annet land og en annen tid. Men Mina skal helt uventet gjøre Shah-familien godt. Hun lærer Hayat om Koranens skjønnhet og makt, hun får moren hans til å blomstre og hun treffer kjærligheten hos farens jødiske venn og kollega. Men da Hayat føler seg sviktet av tanten, gjør han noe som skal legge mange liv i ruiner.

Boka er oversatt av Tor Edvin Dahl.

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.