Gå videre til innhold
Femtisju netter med bombing etter hverandre, fulgt av en stadig mer intens rekke nattlige angrep gjennom de neste seks månedene. Hvordan holdt han ut, spør Erik Larson i sin nye bok om Churchills første år som statsminister
Femtisju netter med bombing etter hverandre, fulgt av en stadig mer intens rekke nattlige angrep gjennom de neste seks månedene. Hvordan holdt han ut, spør Erik Larson i sin nye bok om Churchills første år som statsminister

Pressemelding -

Ny bok går tett på Churchill og hans første år som statsminister

Den amerikansk journalisten og forfatteren Erik Larson har skrevet for blant annet Wall Street Journal og Time. Han har utgitt en rekke sakprosabøker, inkludert Djevelen i den hvite byen. Mord, magi og mani på verdensutstillingen som forandret USA som lå i over 350 uker på bestselgerlistene og fikk en varm mottakelse da den utkom på norsk i 2016. Nå er den siste dokumentarboken hans, Churchills ilddåp En historie om familie og motstandskraft under bombingen av London 1940-1941, oversatt til norsk.

Historie om et svært risikabelt storpolitisk spill
I Churchills ilddåp skildrer Erik Larson med hvordan den britiske statsministeren lærte sine landsmenn «kunsten å være fryktløse». Det er en historie om et svært risikabelt storpolitisk spill. Men også en fortelling om et hjemlig drama som utspilte seg på Churchills landsted Chequers, på hans tilfluktssted Ditchley, der han og følget hans søkte ly da månen lyste på sitt sterkeste og bombetrusselen var størst, og sist men ikke minst i 10 Downing Street i London.

Londons mørkeste år
Ved hjelp av dagbøker, arkivdokumenter og frigitte etterretningsrapporter forteller Larson historien om Londons mørkeste år gjennom de daglige opplevelsene til Churchill og hans familie. Men også om statslederens «hemmelige krets», den innerste sirkelen av rådgivere som han søkte råd hos i de mørkeste stunder.

Året endte med Vonnegut-aktig vold
Om bokprosjektet forteller Erik Larson selv: - Det startet med at jeg tenke på London og det tyske flyangrepet i 1940–1941, og lurte på hvordan i all verden noen kunne ha holdt det ut: Femtisju netter med bombing etter hverandre, fulgt av en stadig mer intens rekke nattlige angrep gjennom de neste seks månedene. Spesielt tenkte jeg på Winston Churchill: Hvordan holdt han ut? Og familien og vennene hans? Hvordan var det for ham å få byen sin bombet natt etter natt, vel vitende om at disse flyangrepene, uansett hvor grufulle de var, sannsynligvis bare var opptakten til noe langt verre, en tysk invasjon fra sjøen og luften, med fallskjermsoldater som lander i hagen hans, panservogner som skramler over Trafalgar Square og giftgass som brer seg over stranden der han en gang sto og malte havet? Jeg bestemte meg for å finne ut av det. Jeg konsentrerte meg om Churchills første år som statsminister, fra 10. mai 1940 til 10. mai 1941, som også var den perioden de tyske flyangrepene utviklet seg fra sporadiske, tilsynelatende formålsløse tokt til et altomfattende angrep på byen London. Året endte i en helg med Vonnegut-aktig vold, der det dagligdagse og det groteske løp sammen og markerte det som viste seg å være krigens første seier.

Året da Churchill ble Churchill
-Min beretning er en intim variant som graver dypere i hvordan Churchill og kretsen rundt ham gikk frem for å overleve i det daglige: De mørke øyeblikkene og de lyse, de romantiske forviklingene og katastrofene, sorg og latter, og de små rare episodene som viser hvordan det faktisk var å leve under den ildstormen Hitler påførte dem. Dette var året da Churchill ble Churchill, den sigarrøykende bulldoggen vi alle tror vi kjenner, da han holdt sine beste taler og viste verden hvordan mot og ledelse egentlig så ut, forteller Erik Larson.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.