Gå videre til innhold

Pressemelding -

Nytt Vagant i salg nå Hovedsak i det nye nummeret:

Djevelen i musikken. Nazisme og dannelse: Kjartan Fløgstad vs. Jonathan Littell

Stein Kyrre Tanding Sørensen (ss@englandforlag.no) ser i «Djevelen i musikken» nærmere på fremstillingen av nazismens forhold til tysk kulturarv i Kjartan Fløgstads Grense Jakobselv og Jonathan Littells De velvillige. Begge romaner behandler samme spørsmål: Hvordan kunne det gode, i form av de tyske utdannelsesinstitusjonene, fostre de holdningene som slo gjennom som politisk handling med nazismen? Sørensen går i rette med den svært positive mottakelsen Grense Jakobselv har fått av norske kritikere. Fra artikkelen:
”Nazistene er hos Fløgstad nyttige idioter og stumtjenere opphengt med lærde sitater og kulturelle attributter. I sin strømlinjeformede bravur blir de sjelden mer realistiske enn figurative nakenstudier på en nazistisk kunstmesse. (...) Hva er poenget med en slik figur [som Fløgstads doktor August Glahn], om den ikke gjør annet enn å peke på Hamsuns politiske sympatier? Tilsvarende kunne sies om den hyppige forekomsten av navnet 'Nietzsche', som entydig indikerer grusomme intellektuelle feilslutninger. Sprengkraften i den nietzscheanske undermineringen av borgerskapets dannede dobbeltmoral underkommuniseres grandiost. Her bidrar ikke Fløgstad nettopp til å flytte grensesteiner i debatten. Det dreier seg om ren sementering av et konsensuelt byggverk.”
Fra innholdet ellers:
* Hon var där. Kritikerportrett: Therese Bjørneboe
* Medskyldige i gjendiktning. Intervju med Gunnar Wærness og Pedro Carmona-Alvarez
* På sporet av norsk 60-tallsmodernisme. Mehren, Brekke, Vold og Varmestafetten
* Debatt. Skandinavisk kulturkamp | Radikal filosofi | Bazarovs barn

Sagt om forrige nummer
"Med skarp omdesign og strammere redigering er nye Vagant en fryd. (...) Det nye formatet er, unnskyld uttrykket, dritlekkert."
Tom Egil Hverven, Klassekampen

"På 22 år har Vagant gått fra å være et tettpakket, spartansk papirmagasin til en påkostet og lekker publikasjon. (...) Kanskje vil bladets ferske visuelle profil rekruttere nye lesere. Men fremfor alt vil den gi trofaste lesere en følelse av av Vagant er i bevegelse."


Ingunn Økland, Aftenposten
"[Vagant] kunne fortjene flere danske læsere – når nu det faktisk er et af de bedste litteraturtidsskrifter i Skandinavien."
Martin Glaz Serup, Standart

I Vagant kan man lese bidrag av og om dagens toneangivende forfattere og kritikere. Tidsskriftet er også et stridsskrift: Vagant skaper og følger opp debatter, og injiserer det litterære ordskiftet med ideer og impulser utenfra.
Ansvarlig redaktør: Audun Lindholm (97662032, audun@audiatur.no).
Ta kontakt for mer informasjon
Inger Skarre inger.skarre@cappelendamm.no. 21 61 75 82 eller 988 21 642

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + ansvarlig for Dokumentar og samfunn 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950
Julia Kleppestø Selbekk

Julia Kleppestø Selbekk

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 41208500

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.