Gå videre til innhold
Debutant Ida Fjeldbraaten mottok prisen under Norsk litteraturfestival på Lillehammer i dag (Foto: Cappelen Damm)
Debutant Ida Fjeldbraaten mottok prisen under Norsk litteraturfestival på Lillehammer i dag (Foto: Cappelen Damm)

Pressemelding -

Prestisjefylt og ettertraktet litteraturpris tildeles debutant

Ida Fjeldbraaten mottok i dag litteraturprisen Bokhandelens forfatterstipend 2021 under Norsk litteraturfestival på Lillehammer for den kritikerroste romanen Jerv som utkom i fjor.

Fjeldbraaten ble tidligere i år nominert til P2-lytterenes romanpris og høsten 2020 ble hun tildelt litteraturprisen Fredrik Halvorsens legat for sin debutroman. Nå kan hun skilte med nok en pris for debuten. 

Bokhandlerforeningens forfatterstipend går til forfattere i etableringsfasen. og juryen består av Forfatterforeningens litterære råd som begrunner tildelingen på følgende vis:

«Ida Fjeldbraaten, født 1984 i Fredrikstad, tildeles Bokhandelens forfatterstipend på kr. 60.000,-.

Det er ikke ofte at et så ettertraktet og prestisjefylt stipend tildeles en debutant, men med romanen Jerv som utkom i 2020, viser Ida Fjeldbraaten at hun fortjener det.

Hovedpersonen i Jerv er en navnløs ung jente. Hun lever på institusjon, har autistiske trekk og fungerer dårlig med andre mennesker. Etter som fortellingen skrider frem kommer hennes overskridende, av og til sjokkerende voldelige adferd, tydelig til syne. Men jenta har også en jobb, hun er renholdsarbeider i en dyrepark og identifiserer seg lettere med dyrene enn med menneskene, særlig med en jerv hun kaller Fillefransen. Og nettopp denne jerven, sulten, skadet og i ferd med å bli utstøtt av flokken, er det som innehar romanens andre stemme.

Det er et originalt og interessant grep som lar oss se hvor lite som under gitte omstendigheter skiller menneskene fra dyrene. Under et ytre lag av sivilisasjon finnes andre og mørkere sannheter, begjær, grusomhet og forakt for svakhet, men det tar tid før leseren forstår hvordan det står til i romanens univers. Vi opplever alt gjennom jentas naive, forvirrede blikk og hjelpeløse språk. Hun registrerer at ting endrer seg, at personalet på institusjonen uteblir, at dyrehagen stenger og at dyrene mangler mat, men hun forstår ikke hvorfor. Langsomt avdekkes at samfunnet rundt henne er i ferd med å gå i oppløsning. Hvorfor det skjer, forblir like skjult for oss som for hovedpersonen, men konsekvensene blir snart sjokkerende tydelige.

Ida Fjeldbraaten har med Jerv skrevet en tankevekkende, av og til forstyrrende, men definitivt god debutroman.» 

Fjeldbraaten skal i kommende uke til Kiel i Tyskland for å delta på en internasjonal debutantfestival hvor hun er valgt ut som eneste norske representant.


Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.