Gå videre til innhold
Pernille Tufte Radeid er programleder i Truecrimepodden og Skrekkpodden. Nå gir hun ut barnebok med mystisk tematikk på Cappelen Damm. Foto: Per Heimly
Pernille Tufte Radeid er programleder i Truecrimepodden og Skrekkpodden. Nå gir hun ut barnebok med mystisk tematikk på Cappelen Damm. Foto: Per Heimly

Pressemelding -

Programleder i Truecrimepodden gir ut barnebok med mystisk tematikk

Pernille Tufte Radeid, kjent fra Truecrimepodden og Skrekkpodden, debuterer med barnebok på Cappelen Damm. I Uløste mysterier har hun samlet uforklarlige hendelser fra hele Norge, med barn som målgruppe.

Interessen for true crime her til lands har eksplodert. Denne høsten rulles det ut en rekke true crime-serier på forskjellige strømmetjenester for både TV og podkast, og nordmenn ser ikke ut til å få nok av uløste drapsgåter, spenning og mystikk. Nå skal også barna få ta del i spenningen. I oktober kommer nemlig Cappelen Damm med bok om uløste kriminalsaker og mysterier fra hele Norge med barn som målgruppe.

True crime, skrekk og skumle grøss

Med Uløste mysterier har Pernille samlet flere ekte uløste kriminalsaker og uforklarlige hendelser fra hele Norge i en bok for barn fra 9 - 12 år. Leseren kan selv nøste i det som finnes av spor og bevismateriale. Blant sakene barna kan lese om er den mystiske skikkelsen som beveger seg i munkekappe gjennom Nidarosdomen, kvinnen som ble funnet død i Isdalen i 1970, og om hvorfor det ringer i telefonen hver natt på Bærums verk. Boken er gjennomillustrert med nifse og spøkelsesaktige tegninger av Jannicke Hansen.

Fulgte rettssaker på TV

For Pernille startet interessen for true crime tidlig. Da hun var rundt 10 år gammel satt hun oppe seint på kvelden og fulgte live rettssaker fra USA på Discovery.

– Først trodde jeg det var et kjedelig voksenprogram, men så forstod jeg at dette handlet om ekte drap, forteller Pernille. – Da jeg skjønte at mange skumle saker faktisk var noe som hendte på ekte, ble jeg så fascinert at jeg ikke klarte å slutte å følge med. Det var nok en gnist for det mørke som ble tent der.

Startet egen podkast

– Det fascinerende med true crime, er at det ikke er noe vi har funnet opp. Det har faktisk skjedd og er gjort av ekte mennesker, forteller Pernille.

For de som elsker true crime, mystikk og spenning er Pernille Tufte Radeid allerede et vel etablert navn. Da hun startet Truecrimepodden i 2018, og senere Skrekkpoden, var det fordi hun savnet en norsk podkast om temaet. I dag vet vi at true crime-sjangeren har kommet for å bli og Pernille har laget til sammen nærmere 700 podkastepisoder om uløste drapssaker, mystiske forsvinninger, og uhyggelige hendelser.

Vil ta barns interesse på alvor

Pernille forteller at hun møter mange barn med en "indre detektiv" som ønsker å komme til bunns og finne ut av hva som har skjedd i kriminalsaker, og dette er mye av grunnen til at hun vil gi ut en egen bok om true crime og grøss for barn.

– Jeg vil ta den interessen hos barn på alvor. En slik bok fantes ikke da jeg var barn. Da jeg var 10 -11 år hadde jeg gått av skaftet for å skaffe meg en sånn bok, og jeg synes det er fint hvis barn kan tenke litt mer kritisk rundt kriminalsaker i en ung alder.

Fascinasjon for det uvisse

Pernille har skrevet om det meste av det som finnes av grusomme drap og mystiske forsvinninger. Men av alle de hundrevis av sakene hun har fortalt om i Truecrimepodden, er det de uløste sakene som fascinerer Pernille mest.

– Det får meg til å gruble om kvelden. Jeg kan ligge våken og tenke på hvem som kan være morderen, og håpe at jeg får vite svaret. Noe av det største som har skjedd i min tid var at The Golden State Killer ble tatt i 2018. Han var en voldtektsmann og seriemorder fra 70-tallet som til slutt ble tatt. Det var helt utrolig. Men jeg har også et håp om at The Zodiac Killer kanskje blir tatt, sier Pernille til slutt.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.