Gå videre til innhold
På miniturné i Norge. Guzel Jakhina drar på en ukes Norgesturné for å snakke om sin romansuksess (Foto: Gulnaz Galimullina / Cappelen Damm)
På miniturné i Norge. Guzel Jakhina drar på en ukes Norgesturné for å snakke om sin romansuksess (Foto: Gulnaz Galimullina / Cappelen Damm)

Pressemelding -

Russisk suksessforfatter på norgesbesøk

Guzel Jakhina, en av de mest leste og debatterte forfatterne i Russland det siste tiåret, kommer til Norge i neste uke. Hennes debutroman Zulejkha åpner øynene utkom på norsk i januar – til kritikerros og med plassering høyt oppe på de norske bestselgerlistene.


Zulejkha åpner øynene handler i korte trekk om minoritetskvinnen Zulejkha som blir offer for Stalintidens tvangskollektivisering og ender opp i en fangeleir i Sibir. Det er en mektig beretning om enkeltmenneskers liv fanget i en av det 20. århundrets største tragedier. Debutromanen ble en umiddelbar hit da den utkom i Russland i 2015 hvor den også ble tildelt en av Russlands mest høythengende litteraturpriser og er den mest lånte boka på Moskvas biblioteker fra utgivelse til i dag. Boken ble heftig debattert og hisset på seg nær sagt halve Russland. Den har fått stor oppmerksomhet– og vunnet priser  i flere av de over 40 landene den foreløpig er utgitt.

  
Norsk ros
«En uvanlig helstøpt debutroman.», skrev VG i sin anmeldelse av den norske utgaven, ga den terningkast 6 og sammenlignet Jakhina med store russiske romanforfattere som Pasternak og Solzjenitsyn. Også Stavanger Aftenblads anmelder var meget begeistret: «Den får en ekte sekser, gitt av glede som belønning for glede. Den er en vakker og varm bok». Den norske oversettelsen er ved Marit Bjerkeng, og er utstyrt med et etterord av Ingunn Lunde, professor i russisk språk og litteratur ved Universitetet i Bergen.


Norgesbesøk
Guzel Jakhina kommer til Norge onsdag  25. mai og blir værende en hel uke. Hun er invitert av World Expression Forum som holdes i forkant av Norsk Litteratutfestival på Lillehammer, men før det besøker hun Deichman Bjørvika (25. mai), Litteraturhuset i Bergen (26. mai), Haugesund bibliotek (27. mai) og Stavanger bibliotek, Sølvberget (28. mai).

Guzel Jakhina er forfatter og manusforfatter, født 1977 i Kazan i Tatarstan. Etter å ha studert engelsk og tysk i hjembyen avsluttet hun utdannelsen ved filmhøyskolen i Moskva, der hun har bodd siden 1999. Hun debuterte som forfatter i 2015 og har siden utgitt ytterligere to romaner. 

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.