Følg Cappelen Damm

Saabye-stipendet til Kristin Buvik Sivertsen

Pressemelding   •   aug 21, 2018 14:43 CEST

Lars Saabye Christensen og Kristin Buvik Sivertsen (Foto: Cappelen Damm)

Under Cappelen Damms pressekonferanse for høstens bøker lanserte Lars Saabye Christensen sitt allerede kritikerroste andre bind i "Byens spor",  samtidig delte han ut årets Saabye-stipend til Kristin Buvik Sivertsen for hennes debutroman Omsorg.

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets debutanter. Under dagens tildeling ga en av Norges fremste forfattere følgende ros til den stolte mottakeren:

"På toget mellom Værnes og Steinkjer til enda et bokbad ble Roy Jacobsen og jeg enige om at litteraturen måtte ha relevans. Hva denne relevansen består av, eller snarere i, kom vi ikke helt fram til der og da, men vi syntes likevel vi hadde kommet langt. Omsorg av Kristin Buvik Sivertsen har relevans. Det er en samtidsroman. Den foregår et sted nær deg. Forfatteren har uttalt at hun ville skrive om måten vi organiserer omsorgen på, altså hvilken plass menneskene har i denne organisasjonen, så å si. Man kan like gjerne si: Omsorg er en roman om hvordan vi organiserer samfunnet, og menneskenes plass i denne konstruksjonen. Handlingen er lagt til en omsorgsbolig, hvor det nettopp har skjedd et mistenkelig dødsfall, i tillegg har en beboer anmeldt et voldtektsforsøk, altså helt alminnelig poster på samfunnets dagsorden. En ung og høygravid politibetjent får saken, som det heter, men det dreier seg her ikke om plot, det hører hjemme i andre genrer, men mer om en tilstand, og denne tilstanden kan oppsummeres i ett enkelt ord: sliten. Jeg har sjelden lest en roman som er så sliten, om jeg kan få si det slik, jeg kan ikke si det bedre og det er godt ment. Vi møter en gruppe mennesker som lever i samfunnets depoter. Gjennom forskjellige stemmer, monologer, avhør og samtaler, det hele skrevet i en djerv og stilrein prosa, uten pynt av noe slag, manes fram et bilde som ikke gir mye håp, og akkurat derfor virker så, ja, relevant. Romanen er ekstrem på sin måte, og like fullt troverdig. Det er disse menneskene, som befinner seg i omsorgens vold, som er samfunnet. Og dette samfunnet, som er vårt, er slitent.

Det er Kristin Buvik Sivertsen gevinst at hun skriver dette kompliserte stoffet med en slags lett autoritet. Omsorg er en betydelig roman. Det gleder meg også at hun fant sin vei til Cappelen Damm gjennom Signaler.

Gratulerer!" 

Kristin Buvik Sivertsen (f. 1986 i Tromsø) bor i Bodø. Hun har en Master i i Litteraturvitenskap fra Københavns universitet. Hennes debut, romanen Omsorg, fikk meget god mottakelse da den utkom i 2017. Hennes debut, romanen Omsorg, fikk svært god mottakelse da den utkom i 2017.

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.