Pressemelding -
Sigbjørn Mostue skrev dystopisk om pandemi for ungdom. Nå skriver han om miljøutfordringer for barn: - Jeg vil bruke litteraturen til å vekke unges interesse for naturen
Artsmangfoldet i verden minsker stadig. Det bekymrer forfatter Sigbjørn Mostue. Han bruker spenningslitteratur for barn til å vekke engasjementet for naturen. – De fleste barn i dag kan gjenkjenne et titalls internasjonale merkevarelogoer, men vis dem bilde av en fugl, en markblomst, en tresort og spør hva de heter, og de fleste vil bare se uforstående på deg, sier Mostue. Nå er han aktuell med den spennende barneromanen Dødens tjern, der aktuell miljøproblematikk er et viktig element.
Dødens tjern - en tankevekker
Sigbjørn Mostues nye barneroman, Dødens tjern, er ikke bare spennende, men fungerer også som en tankevekker.
– Jeg er opptatt av å vekke barnas interesse for det som skjer og hva slags natur de vil overta. Her tror jeg litteraturen kan spille en viktig rolle. Oppskriften er masse humor og spenning og et drypp av alvor innimellom. Dette har i alle fall vært min ledetråd under arbeidet med Dødens tjern.
Folketro og natur
Dødens tjern er en spenningsroman elementer fra norsk folketro mikset med problemstillinger rundt bevaring av natur og klimaspørsmål. Dette er en superspennende roman for barn mellom 8-12+ år, der vi møter Mathias og storesøsteren Malin. De blir motvillig med faren på telttur. På toppen av det hele skal farens nye kjæreste og hennes datter Birgitte også være med. Allerede i bilen er det sure miner, og når de kommer til Huttiheita er alle sikre på at det blir en dødskjip tur. Men så skjer det noe merkelig ... I skogen venter andre vesener – og hele familiens fremtid henger brått i en tynn tråd.
To av tre ville dyr har dødd ut siden 1970
Det er ikke første gang Mostue blander vesener fra norsk folketro med problemstillinger rundt bevaring av natur og klimaspørsmål. Dette gjorde han også i bokserien Alvetegnet, der første bok kom ut for nesten 15 år siden. Her lot han skikkelser fra folketroen representere både ødeleggende og bevarende krefter. Men da hadde ikke alvoret senket seg over samfunnet på samme måte som i dag.
– I fjor kom FN med en rapport som fortalte at bare siden 1970 har to tredjedeler av alle ville dyrearter – fugler, fisk, insekter osv., dødd ut. Én million arter står i fare for å bli utryddet i årene som kommer, fra elefanter til sanglerke, forteller Mostue. Dette gjør Sigbjørn Mostue fortvilet. Derfor håper han at en spennende og morsom historie, med dagens miljøsituasjon som bakteppe, vil belyse et viktig tema, nemlig at et ekte grønt skifte betyr at vi ikke verken må bygge ut eller på annet vis ødelegge mer av naturen!
Kontaktinfo:
Sigbjørn Mostue: Mobil: 977 84 977 / sigbjorn.mostue@gmail.com
Anne Østgaard: Mobil: 971 64 649 / anne.ostgaard@cappelendamm.no