Gå videre til innhold
Hver av de 25 surrealistiske historiene i boken er belyst av Shaun Tans forbløffende malerier.
Hver av de 25 surrealistiske historiene i boken er belyst av Shaun Tans forbløffende malerier.

Pressemelding -

Sivilisasjonskritikk og surrealisme i ny bok fra Alma-prisvinner Shaun Tan

En av vår tids mest betydelige bildebok-skapere, Alma-prisvinner Shaun Tan, 
er ute med ny bok der han reflekterer rundt menneskenes forhold til dyr og natur. 

Tan, som har vunnet verdens nest største litteraturpris, står bak mesterverk som Det røde treet, Sommerregler, Fortellinger fra Ytre Utkant, Sikade og den kritikerroste, ordløse, grafiske romanen Ankomsten. Vårens bok, Fortellinger fra Indre By, er en ettertenksom og vakker bok om menneskenes relasjon til natur og dyr.

Viser hvordan dyrene kan redde oss
Boken rommer både sivilisasjonskritikk og poetisk refleksjon. Illustrasjonene i boken er, som alltid fra Shaun Tans hånd, vakre med utsøkt fargebruk. Teksten veksler mellom dikt og poetisk prosa, og er oversatt av Hilde Matre Larsen.

Fra hunden til krokodillen og fra tigeren til frosken undersøker Shaun Tan den vedvarende kjærligheten og destruktiviteten vi føler for og utsetter våre medskapninger for. Gjennom 25 utsøkt illustrerte historier viser han hvordan dyr kan redde oss, og hvordan vi er sammenvevd, på godt og vondt.

-Dyrene mine snakker ikke, og deres natur forblir uforklarlig. De er vesener som beveger seg inn og ut av hver historie. De prøver å fortelle oss noe - om enn litt uklart - om våre suksesser og fiaskoer som art, meningen med fantasien vår og meningen med vår tilstedeværelse i verden. På et vis har disse fiktive skapningene noen paralleller til ekte dyr hvis daglige tilstedeværelse kan illustrere livets prinsipper, som vi ofte ikke evner å se, enten på grunn av kulturell distraksjon, fysisk avstand eller språklige barrièrer. Vi er så opptatt som mennesker hele tiden, mens andre pattedyr, insekter, fisk og fugler holder ut ved siden av oss som en slags glemt slekt. Vi kan aldri helt forstå livene til disse andre dyrene, men ved å skrive og male historier om dem, kan vi i hvert fall strekke fantasien vår og kanskje greie å forstå litt mer av oss selv, forteller den australske kunstneren, forfatteren og filmskaperen. 


Vant verdens nest største litteraturpris
Shaun Tan vant i 2011 Sveriges prestisjefylte ALMA-pris (Astrid Lindgren Memorial Award) for sitt bidrag til internasjonal barnelitteratur. Almaprisens sum på fem millioner svenske kroner gjør den til den største pengeprisen for barne- og ungdomslitteratur, og verdens nest største litteraturpris etter Nobelprisen i litteratur.

I juryens begrunnelse sto det blant annet:
”Shaun Tan er en virtuos visuell forteller, en veiviser til bildebokens nye muligheter. Hans bilde-univers utgjør et eget kosmos der ingenting er selvsagt og alt er mulig. Minner fra barndommen og oppveksten er faste referansepunkter, men bildefortellingen er universell og berører alle uavhengig av alder. Bak minutiøst detaljerte bilder, av sivilisasjonskritikk og historie i symbolsk gestaltning finnes en påtagelig varme. Mennesket er alltid nærværende og Shaun Tan gestalter både det søkende i oss og det i oss som vil stå utenfor. Han forener briljant og magisk fortelling med dyp humanisme.
Shaun Tan ble født i Australia i 1974. Produksjonen hans omfatter et tyvetalls bøker, blant andre Fortellinger fra ytre utkant, Det røde treet og Den bortkomne tingen. Shaun Tan er en fornyer av bildeboksjangeren og skaper visuelt storslagne fortellinger med mennesket i sentrum. Han eksperimenterer med en mengde kunstneriske uttrykk, blyanttegninger, tusj, fargeblyanter, maleri og ulike trykkteknikker. Shaun Tan ser hver nye bok som en mulighet til å eksperimentere visuelt og verbalt.
Kunstneren arbeider med adaptasjoner av verkene sine. Han har laget animasjonsfilm, og har sett bøkene sine bli til fortolket i musikk og i teaterforestillinger. Han har mottatt flere priser for arbeidene sine, blant andre disse:
Deutscher Jugendliteraturpreis 2009 (Tales from Outer Suburbia) og New York Times Best Illustrated Children’s Books 2007 (The Arrival). I år fikk Shaun Tan Oscar for beste animerte kortfilm for Den bortkomne tingen, som bygger på boken med samme navn. Verkene hans finnes i oversettelse til over ti land, blant andre kinesisk, spansk, tysk, svensk og norsk."


Les Stian Holes tekst om Shaun Tans forrige bok, Sikade, her: https://www.forlagsliv.no/barnogunge/2018/08/07/shaun-tan/

og les mer om Fortellinger fra indre by, som er Shaun Tans sjette bok på norsk, her: https://www.forlagsliv.no/barnogunge/2019/02/06/sterke-refleksjoner-rundt-menneskelig-eksistensens-i-relasjon-til-dyr-og-natur/

Emner

Kategorier


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.