Gå videre til innhold
Prisvinner Eirik S. Røkkum (f. 1990) kommer fra Averøy og har utgitt to diktsamlinger i tillegg til gjendiktninger av T.S. Eliot. (Foto: Terje Visnes)
Prisvinner Eirik S. Røkkum (f. 1990) kommer fra Averøy og har utgitt to diktsamlinger i tillegg til gjendiktninger av T.S. Eliot. (Foto: Terje Visnes)

Pressemelding -

Stig Sæterbakkens minnepris 2024 tildeles Eirik S. Røkkum

Stig Sæterbakkens minnepris 2024 går til forfatter Eirik S. Røkkum for hans to langdikt Kaskader av okser og akse (2021) og Grisens år (2023). Røkkum har i tillegg gjendiktet to samlinger av T.S. Eliot.

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 til minne om forfatter Stig Sæterbakken (1966-2012) som gikk bort tidligere samme år.

Prisen deles ut årlig av Cappelen Damm til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet, men forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker.

På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er intensjonen bak prisen at den vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg. Vinneren mottar 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.


Utilslørt entusiasme

Juryen, som i år har bestått av Siri Lindstad, Thomas Lundbo og Elise Winterthun, påpeker at forfatteren «lett kan beskyldes for mangel på måtehold og poetisk magemål. Men dette er ikke en poesi som nødvendigvis vil være moden. […] Nettopp det litt uvørne og uverdige ved disse diktene gjør Røkkum til en verdig vinner av en pris som skal hedre Stig Sæterbakkens minne.» De synes bøkene har en «utilslørt entusiasme» og er tydelige på at de har funnet en forfatter de ønsker å heie på.


Takknemlig, lykkelig og forundret

Røkkum forteller at telefonen med beskjed om at han var tildelt prisen kom som en stor overraskelse.

– Jeg ble nok paff og tenkte ikke så mye. Nyheten måtte synke litt inn! Nå er jeg takknemlig, lykkelig og ikke minst forundret. Det er et heftig gildt selskap som har fått prisen før meg, og mange andre navn som hadde kledd å få den, så det gjør meg ydmyk. Ikke minst er forfatterskapet mitt ennå ganske ferskt, sier han i en kommentar til Boktips.no.

Eirik S. Røkkum (f. 1990) kommer fra Averøy. Han har studert filosofi, klassiske fag og litteraturvitenskap samt tatt et årsstudium ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. I 2021 debuterte han med langdiktet Kaskader av okser og aske, som ble nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris. Røkkum har gjendiktet to bøker av T.S. Eliot til norsk, The Waste Land og Ash-Wednesday. Høsten 2023 utkom hans andre diktsamling, Grisens år.

Røkkums bøker er utgitt på Flamme forlag.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.