Følg Cappelen Damm

​Tre av Kulturdepartementets priser til Cappelen Damms forfattere

Pressemelding   •   mar 14, 2019 13:10 CET

Foto: Linde Fresti, Jamie Chandler, Vidar Schiefloe

Tre av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur gikk i år til Cappelen Damms forfattere.

Fagbokprisen: Jenny Jordahl og Marta Breen Kvinner i kamp
Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahls Kvinner i kamp. 150 år med frihet, likhet, søsterskap tar for seg kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Boken har begeistret både norske og utenlandske kritikere, og har nå stor internasjonal suksess: Cappelen Damm Agency har solgt rettighetene til hele 22 land, og det inkluderer alt fra USA, Storbritannia og Tyskland til Sør-Korea, Brasil og Albania.

Debutantprisen: Mathias Nyhagen Asplund Der ingen finn oss
Denne våren debuterte Mathias Nyhagen Asplund med barneboken Der ingen finn oss, en fortelling om to barn som søker trøst hos hverandre og i fantasien når livet blir vanskelig.
Les intervju med forfatter her: 
https://www.forlagsliv.no/barnogunge/2018/02/15/mot-varens-barnedebutanter-mathias-nyhagen-asplund/

Spesialprisen: Gro Dahle, Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus
for arbeidet med å gi ut bøker med vanskelige tema
.
Gro Dahle skriver for både barn og voksne.
Hun er kjent for sine poetiske barnebøker om temaer som ellers vies liten plass.
Sammen med Svein Nyhus har Gro Dahle utgitt en rekke prisbelønte bøker som tar opp sentrale og vonde tema i barns barndom på en klok, var og fin måte. De står bak bøker som Sinna mann, om fedre som reagerer med sinne og skremmer barn. I Dragen er det en morsperson som truer og gjør Lilli redd. Blekkspruten er en bildebok om overgrep mot barn. Sinna Mann handler om å ha en vanskelig hverdag og en far som slår. Bak Mumme bor Moni er en bråkete og modig bildebok for alle som har vært rasende sinte og lei seg. Den tar sterke følelser på alvor, og åpner for samtaler mellom barnet og den voksne, fordi begge parter kan kjenne seg igjen. I Snill møter vi Lussi som er så stille og snill og flink og ren og pen at ingen ser henne lenger. Ikke moren, ikke faren, ikke læreren og heller ikke de andre barna.

Sammen med Kaia Dahle Nyhus har Gro Dahle blant annet utgitt Sesam sesam: I denne boken møter vi brødrene Al og Kas som deler rom og datamaskin. Når storebror har venner på besøk får ikke Al bli med. Men han kan bruke maskinen igjen når de er dratt. En dag er det noe på skjermen som ikke burde ha vært der …
Boken tar opp det at barn nå er mer utsatt for seksuelt innhold på nettet enn noen gang tidligere. Svært få foreldre legger inn sperrer og filter på nettsøk hjemme, og dagens barn debuterer tidligere med porno enn før. Kaia Dahle Nyhus og Gro Dahle står også sammen bak Krigen, som tar opp skilsmisse sett fra et barns perspektiv, og skildrer det å oppleve at foreldre er i krig. Megzilla handler om pubertet. Om de helt nære tingene. Identitet og kropp. Venner og familie. Lengselen etter berøring og kyss. Føle seg sett. Eller oversett. Føle seg forstått. Eller misforstått. Megzilla er en prosalyrisk, grafisk roman for ungdom, slik bare Gro Dahle kan skrive den og Kaia Dahle Nyhus kan tegne den.

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har samarbeidet med Gro Dahle om flere kritikerroste bildebøker. Høsten 2014 debuterte hun med egen bok, Vil du høre en hemmelighet?, som hun mottok NBUs Debutantpris for. Bildeboken En dag drar mamma har gitt Kaia Dahle Nyhus et internasjonalt publikum, gjennom å være oversatt til en rekke språk. En dag drar mamma, handler om å miste noen og deretter miste bakkekontakten og ankerpunktet. Hovedpersonen i En dag drar mamma opplever at mamma drar. Ved hjelp av et godt visuelt grep og en poetisk tekst fanger Dahle Nyhus forståelsen av tap og savn med varme og humor.

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.