Følg Cappelen Damm

True-crime fra konflikten i Nord-Irland blant tiårets beste sakprosa-bøker

Pressemelding   •   feb 09, 2021 16:14 CET

The New York Times, Washington Post, Time Magazine, Wall Street Journal. Det er bare noen av avisene som har kåret Patrick Radden Keefes "Si ingenting" til en av de ti beste bøkene i 2019.

I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår. Forsvinningen er også utgangspunktet for Patrick Radden Keefes dokumentarbok Si ingenting En sann historie om mord og terror i Nord-Irland. Boken har figurert på topplistene over de beste sakprosabøkene til så godt som alle de store engelskspråklige avisene, og nå er den endelig oversatt til norsk av John Grande.

100 år siden Irland ble delt
I år er det 100 år siden Irland ble delt og den britiske provinsen Nord-Irland ble opprettet. Det var 100 år med kontroverser, konfrontasjoner og politiske problemer inntil forholdene ble stabilisert på 1990-tallet. Brexit har imidlertid skapt noen nye bekymringer for fremtiden.

Bruker brutal forbrytelse til å fortelle en større historie

I Si ingenting bruker Keefe den grusomme hendelsen med Jean McConville i 1972 som et utgangspunkt for å fortelle historien om tre tiårs intense politiske og religiøse krig mellom katolikker og protestanter, mellom naboer, gamle venner og arbeidskamerater, mellom regjeringen i London og folket i Nord-Irland.

Konflikten, som har gått under navnet The Troubles, fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer. Historiene til Jean McConville og hennes familie veves sammen med livet til Dolours Price, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat og Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid.

Beskriver hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning
Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier byr Si ingenting på en sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt.

Deltar på Krimfestivalen
Time kaller boka en «true-crime masterpiece», og true crime er et av teamene forfatter Patrick Radden Keefe skal snakke om når han deltar på Krimfestivalen 2021 fra 18.-20. mars. Han er kjent for mange som fast bidragsyter til The New Yorker og New York Times Magazine. Keefes stemme har også vært å høre i fjorårets podcast-suksess Wind of Change, om hvordan CIA angivelig brukte Scorpions-låta Wind of Change til å manipulere sovjet-borgere under den kalde krigen.