Følg Cappelen Damm

Ungdommens Kritikerpris 2021 tildeles Odd Klippenvåg

Pressemelding   •   mar 18, 2021 15:06 CET

Årets vinner av Ungdommens kritikerpris (Foto: Lillian Hjellum/Fotografene Lillian & Lena)

I dag ble det kjent at årets Ungdommens kritikerpris går til Odd Klippenvåg for novellesamlingen En lykkelig gift mann som utkom i fjor. 


En av åtte nominerte

Elever fra sju juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2020. Bøkene ble nominert av en jury fra Norsk kritikerlag. 

I dag kåret altså elevene En lykkelig gift mann – og andre noveller  til vinner av årets pris og det var en overrasket og svært glad forfatter som fikk nyheten om at han er ungdommens favoritt:

– Å vinne Ungdommens Kritikerpris gir en enorm glede og inspirasjon. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne prisen. Som eldst av de nominerte har jeg altså greid å fenge så unge lesere. Dette gleder meg virkelig.

En dramatisk følelsesvekker

Årets vinnerbok vekker mange følelser. Den gjør oss ukomfortabel og engstelig, og den har mange spenningstopper og mye dramatikk. Til tross for at vi leser med en forventning om å bli overrasket, klarer forfatteren stadig vekk å overraske oss likevel. Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten.


Kjærlighet som hovedtema

Klippenvåg har et omfattende forfatterskap bak seg og er kjent for sine sterke noveller som ofte handler om avstand og nærhet i tette relasjoner. Også i En lykkelig gift mann og andre noveller er denne tematikken tydelig tilstede og  i denne samlingen er det kjærligheten som er hovedtema.

Odd Klippenvåg (1951) har utgitt 22 skjønnlitterære bøker. Han skriver i en realistisk, psykologisk tradisjon; noen bøker tematiserer kunstnerliv, andre homofilt samliv. Han er en kritikerrost forfatter og er oversatt til tysk, slovensk og bulgarsk. For novellesamlingen Body & Soul fikk han Havmannprisen i 1998 og Riksmålsprisen for romanen Ada i 2014.