Gå videre til innhold
Bestselgeren "Arv og miljø" er nå lansert i Sverige og mye tyder på at romanen vil bli en suksess også i nabolandet. Fotograf Klaudia Lech
Bestselgeren "Arv og miljø" er nå lansert i Sverige og mye tyder på at romanen vil bli en suksess også i nabolandet. Fotograf Klaudia Lech

Pressemelding -

Vigdis Hjorths roman Arv og miljø får ros i Sverige

Vigdis Hjorth er i Norge aktuell med den nye romanen Lærerinnens sang
men henne mye omtalte forrige roman, Arv og miljø, ble for få uker siden lansert i Sverige.
Svenske anmeldere er meget begeistret, og boken har gått rett inn som
#1 på DN:s kritikerliste og #2 på SvD:s kritikerliste.

Boken er en kontrollert eksplosjon
Sydsvenskan beskriver boken som en kontrollert eksplosjon, og påpeker at ”Arv og miljø er en gennomgående engasjerende roman som det er umulig å glemme”. Svenske Kulturnytt omtaler boken som ekstremt velskrevet, og Aftonbladet mener romanen er spennende som en krim.

Verden vil ha Hjorth
Cappelen Damm Agencys leder Ingvild Haugland kan fortelle at det internasjonalt
er stor interesse for Hjorths forfatterskap. Arv og miljø er foreløpig solgt til 17 land.
I mai ble boken trukket frem av den britiske avisen The Guardian som en av de beste europeiske romanene på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtalte boken som et kritikerrost, kontroversielt familiedrama og spekulerte i om Hjorth kan komme til å bli «den nye Ferrante» på det engelske markedet. Det er forlaget Verso Books som har kjøpt de engelskspråklige rettighetene til romanen som lanseres i USA og England i løpet av neste år.

Over 150 000 bøker
I Norge er bestselgeren trykket i et opplag på over 150 000 eksemplarer. Da Arv og miljø ble lansert i 2016 ble den nominert til en rekke priser som Nordisk råds litteraturpris, og den mottok både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen. Denne høsten blir også Hjorths bok satt opp som teater på DNS i Bergen med regi av Kjersti Horn.

Fra anmeldelsene i Sverige:
”Arv och miljö är en oavlåtligt engagerande roman, som inte går att glömma när man har läst den. Den kan beskrivas som en explosion, men en helt kontrollerad sådan. Den fortsätter att verka i läsaren, som alltid när en oavvislig och sönderslitande erfarenhet till slut blivit gestaltad.”
Sydsvenskan

”När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. /…/ Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth! ”
Svenska Dagbladet

”Det är svart och hemskt, men också dråpligt och roligt. Vigdis Hjorth är en fantastisk berättare med stark framåtrörelse och klart språk, här har Ninni Holmqvist bidragit med en smidig och lyhörd översättning. Karaktärer är komplexa, de tvekar, ändrar sig och skickar ut dubbla signaler.”
Gefle Dagblad

”Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar.”
Dagens Nyheter

"Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla - om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så här i boken: måleriskt, talspråksflöde, febrighet, psykoanalys. För Vigdis Hjorth jobbar med rytm. Hon har kapitel som kan vara två rader, hon skriver som med pensel när hon fångar ett väder, en plats.”
Kulturnytt i P1

”Romanen, spännande som en deckare i sina rasande, känslofyllda återblickar, är en formidabel uppgörelse med en högborgerlig familj, vars utsida, anseendet, ägandet, rikedomssymbolerna, livsstilen är viktigare än allt annat. ”
Aftonbladet

”Berättelsens teman om arvstvist, familjehemligheter och rätten till sin egen upplevelse är slående, oavsett vad som är sant eller inte. Lika slående är Hjorths prosa. /../ Ett drama vars olika roller jag tror att många kan känna igen sig i, oavsett vilka stora eller små trauman man bär på.”
Borås Tidning

Arv och miljö är i första hand de inre förloppens roman. Bergljot sinnestillstånd gestaltas med en andtruten, språklig rytm, som översatts säkert av Ninni Holmqvist. /…/ Det är upprivande att livets trassel inte alltid låter sig redas ut, skadorna glömmas. Hjorths roman är sann för att den gestaltar varför det inte alltid låter sig göras. Inte av skäl som går att hitta i författarens biografi, hur den än ser ut.”
Göteborgs-Posten

"Arv och miljö är en stark roman. Men inte på grund av känsliga avslöjanden utan tack vare det porträtt som växer fram av den lätt alkoholiserade Bergljot. En person som idkar självupptagen självterapi och som verkligen tycks balansera på gränsen till verkligheten.”
Arbetarbladet

Emner

Kategorier


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.