Gå videre til innhold
Hvert år deler Kulturdepartementet ut priser for årets beste barne- og ungdomslitteratur. I år har Cappelen Damm fire nominasjoner i tre kategorier.
Hvert år deler Kulturdepartementet ut priser for årets beste barne- og ungdomslitteratur. I år har Cappelen Damm fire nominasjoner i tre kategorier.

Pressemelding -

Fire Cappelen Damm-utgivelser er nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Mandag 27. februar ble det kjent at Cappelen Damm har fire nominasjoner til Kulturdepartementets pris for beste barne- og ungdomslitteratur for året 2022.

Årlig foretar Kulturdepartementet en premiering av årets beste beste barne- og ungdomsbøker. Det er Norsk barnebokinstitutt som administrerer juryen og prisutdelingen. Det er syv priskategorier med tre nominasjoner for hver kategori. Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen. Prisen blir delt ut av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen 24. mars kl. 13:00 i Nasjonalbiblioteket.

De nominerte fra Cappelen Damm er:

Mariell Øyre og Borghild Fallberg (ill.) er nominert til Bildebokprisen for Bestefar og Miri
Line Renslebråten er nominert til Fagbokprisen for Helter fra dyreriket
Peder Samdal er nominert til Fagbokprisen for Mer enn en klubb
Jannicke Hansen er nominert til Illustrasjonsprisen for Uløste mysterier – True crime, skrekk og skumle grøss av Pernille Tufte Radeid.

I juryens begrunnelse står det:


Mariell Øyre
og Borghild Fallberg (ill.) for Bestefar og Miri

Bestefar er bestevenen til Miri. Dei to leikar saman, drar på utflukter og vinkar god natt til kvarandre over gata. På doktorens anbefaling skal bestefar reise til Spania for vinteren. Han blir borte i ti veker, og Miri gruar seg. Når bestefar er borte, saknar ho han fælt, og ho legg ein plan for korleis dei to kan treffast igjen. Planen går ikkje heilt som ho har tenkt, men han gir resultat likevel, og når våren kjem, finn Miri og bestefar tilbake til kvarandre.

Med enkle grep og ein tekst som er god å lese, gir Mariell Øyre lesaren innblikk i følelsane, fantasien og den inspirerande handlekrafta til Miri. Bilda til Borghild Fallberg tar oss inn i Miris verd, både den ytre og den indre, og vi blir godt kjent med hovudpersonen. Det er stor variasjon i bilda, mellom det lyse og det mørke, det hyggelege og det dramatiske, det store og det vesle, samstundes som den dempa fargepaletten bidrar til ein heilskap som er vakker og truverdig. Øyre og Fallberg har skapa ei varm og fin bok om venskap og sakn, innsats og skuffelse, sorg og gjensynsglede.

Mariell Øyre (f. 1990) er fotograf, gründer og influencer. Ho debuterer som barnebokforfattar med Bestefar og Miri.

Borghild Fallberg bor i Arendal hvor hun har et eget studio. Hun har en bachelorgrad i visuell kommunikasjon fra Høgskolen i Sør-Øst Norge og jobber som grafisk designer og illustratør.

Line Renslebråten for Helter fra dyreriket

Enkelte dyr gjør et livsviktig arbeid, mange ganger med livet som innsats, og i denne gjennomillustrerte fagboka møter vi imponerende helter fra dyreriket. Boka er delt inn i fire kapitler som forteller om dyrehelter i arbeid, i verdensrommet, i krig og i kunnskap. Vi lærer om kjente dyrehelter som politihunder og førerhunder, men vi får også stifte bekjentskap med mer eksotiske dyrehelter. Visste du for eksempel at delfiner blir brukt til å lete opp miner? Eller at edderkopper har lært oss mer om verdensrommet?

Line Renslebråten har en egen evne til å formidle fakta på en interessant, levende og personlig måte. Her er det mye formidlingsglede, og teksten balanserer godt mellom fakta og nære og konkrete eksempler. Boka har et stort, stående format, og rytmen, med ett oppslag om hver dyrehelt, gir en fin forutsigbarhet og oversikt. Renslebråtens nærmest fotografiske illustrasjoner er med på å vekke leserens interesse og lærelyst. Avslutningsvis trekkes dyrevelferd og samspill mellom dyr og mennesker fram. Et godt pedagogisk grep som gjøres uten pekefinger.

Line Renslebråten (f. 1980) er illustratør og forfatter, og bor i Heggedal i Asker. Hun har skrevet og illustrert en rekke sakprosabøker for barn. I 2019 fikk hun Ordknappen for boka Under polarisen. Hun har også illustrert en rekke bøker for andre forfattere, blant annet Andreas Tjernshaugens bok Blåhvalen som ble Brage-nominert i 2020.

Peder Samdal for Mer enn en klubb

Mer enn en klubb oppleves som ei inkluderende fotballbok som formidler hvordan elleve fotballklubber påvirker samfunnet. Boka innledes med historien om tribuneulykken på Hillsborough-stadion i 1989, og hvordan kampen for sannheten har vært og fortsatt er noe som forener Liverpools innbyggere og fotballklubben deres. Visste du ellers at Klanen ble opprettet for å markere avstand til rasisme? At Odd er selvforsynt med strøm? Eller at Lyons kvinnelag over natta ble likestilt med herrelaget?

Peder Samdal konkretiser hvordan fotball også handler om politikk, religion, miljøvern, identitet og dermed verdier utover det økonomiske. Han glorifiserer ikke fotballen, men framstiller også problematiske sider når det gjelder eierskap og økonomisk profitt. I boka kan det leses inn en indirekte appell om at det nytter å ta standpunkt og å stå sammen, og at supporterne derfor har en vesentlig rolle. Boka har en appellerende layout, velskrevne tekster og er ei forfriskende og engasjerende fotballbok, uavhengig av om man er fotballfan eller ikke.

Peder Samdal (f. 1984) bor på Skåla. Han debuterte i 2015 med boken Mario Balotelli forklarer Europa. Hans første bok på Cappelen Damm var Fotball uten grenser (2018), og i 2022 kom Mer enn en klubb, som var nominert til Brageprisen i klassen for sakprosa for barn og ungdom.


Jannicke Hansen for illustrasjonene til Pernille Radeids Uløste mysterier – True crime, skrekk og skumle grøss

I den gjennomillustrerte fagboka Uløste mysterier, har forfatter Pernille Radeid samlet historier om mystiske hendelser og uløste gåter. Noen av historiene er basert på kjente krimgåter i “true crime”-sjangeren, for eksempel om Isdalskvinnen eller om den norske seriemorderen Belle Gunnes. Andre tekster er vandrehistorier om gjenferd og uforklarlige observasjoner, som legenden om sjøormen i Seljord og munken i Nidarosdomen. Dette er ei delikat bok i et raust format, med små og store illustrasjoner på alle oppslagene.

Jannicke Hansens illustrasjoner skaper en uhyggelig stemning gjennom hele boka, hvor det meste foregår om natten i ei tid som best kan kalles gamledager. Med en dunkel palett i blått og brunt tegner hun fram skumle, øde steder, befolket av alvorlige skikkelser med hvitkalkede ansikter. Kikker du nøye på bildene, kan du flere steder skimte lysende øyne i mørket. Illustrasjonene skaper slik et gjennomgående grøssframkallende univers, og de er helt essensielle for den nifse helheten i denne påkostede boka.

Jannicke Hansen (f. 1992) er fra Sandnes og jobber som illustratør. Hun jobber med norske så vel som utenlandske forlag. I 2020 kom bildeboken Hvit som hun utga sammen med sin søster Silje Hansen Flemmen.



Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Julia Kleppestø Selbekk

Julia Kleppestø Selbekk

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 41208500

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.